UFC
Főoldal > Bozsik Program > Gondolatok a teremtornákhoz

Gondolatok a teremtornákhoz

Ma reggel az egri sportcsarnokban útjára indult a labda. Három csapatunk is szerepel az Agriapipe Kupán, ezzel megkezdődik a téli teremtornák időszaka.
Minden korosztályunkat megpróbáljuk benevezni néhány kupára, de nem lehet célunk a csapatok március elejéig tartó, folyamatos szerepeltetése, „agyonversenyeztetése”. Ezekre a tornákra úgy tekintünk, mint olyan lehetőségekre, ahol játszhatunk új környezetben, ismeretlen csapatok ellen, kimozdulva Kecskemétről reálisabban felmérhetjük, hol tartunk. Kimondottan alkalmasak a téli kupák a szülői közösség kohéziójának erősítésére – ezen a téren Eger a csúcs, ezt több korosztályunk apukái és anyukái is igazolni tudják!
Számítunk a csapatainkat elkísérő szülőkre: örömmel vesszük, ha buzdítják a gyerekeket, tapsolnak, ölelnek, puszit adnak, és – néha ez is szükséges – vigasztalnak. Tisztelettel kérjük a pálya szélén álló felnőtteket, hogy ne tanítsák a játékosokat focizni a pálya széléről! Itt nem Agüero, Messi, Ronaldo vagy Eriksen játszik, hanem Boti, Andris, Máté és barátai! Senki ne várjon a nemzetközi felnőtt futballhoz hasonló játékot 7-12 éves srácoktól!


Az általunk edzett korosztályok játékosainak teljesítménye egy játéknapon belül is rendkívül ingadozó lehet, a jó megoldásokat gyakran követik gyengébben sikerültek, olyanok, amelyekre felnőttként gyorsan azt mondjuk: hiba! Pedig nem lenne szabad megengednünk, hogy a pályán bárki úgy érezze, a szívének kedves játékban egy nem jól megválasztott vagy kivitelezett passz, csel, stb. súlyos következményekkel járó hiba lenne – mert nem az! „A hiba a játék része!” – szokták mondani a TV-ben a szakértők. A gyerekek játékára ez még inkább igaz, hiszen ők még csak tanulják a játékot. A tornákon való megjelenésünk nem titkolt célja, hogy a gyerekek (és esetenként a szülők is) tanulják a másik elfogadását, a társ döntésének, véleményének tiszteletben tartását.
Nagyon fogunk örülni a dobogós helyezéseknek, elhódított serlegeknek, de nem fogunk keseregni egy-egy alsóházi helyezés miatt sem – egyiknek sem szabad komoly jelentőséget tulajdonítani! Egyébként is előfordulhat, hogy egy nívósabb tornán elért V. helyezés komolyabb erőfeszítés eredménye, mint a hirtelengöröngyösi csarnokban megnyert aranyérem…
Zárásként álljon itt az elmúlt évek legsikeresebb edzőjének, Dárdai Pálnak többször idézett gondolata, ami segít(het) helyén kezelni a teremtornákat:
„Amíg sok utánpótlásedzőnél kizárólag az számít, hogy három ügyes gyerekkel megnyerjen egy tornát, felesleges reménykedni. Nem akkor vagy jó edző, ha a Farsang-kupán első vagy. Akkor vagy jó edző, ha az év végén feladsz öt-tíz-tizenöt képzett és futballért bolonduló gyereket a következő korosztályba.”
Csapatainknak eredményes szereplést, értékes tapasztalatokat, jó hangulatú JÁTÉKOT kívánunk!
Hajrá UFC!

 

Top
Facebook
Facebook
Twitter